Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn een lijst van punten die voor elke overeenkomst gelden. Ze zijn handig om te voorkomen dat we ze elke keer als we afspraken maken over een opdracht maken, opnieuw moeten vastleggen.

Maar zoals altijd wanneer we iets gemakkelijker willen maken, kan er daardoor ook een hoop ellende ontstaan. Want lang niet iedereen doet het goed, en lang niet iedereen houdt zich aan de afspraken. Laten we eens wat aspecten doornemen.

Onderdeel van het contract

Is er een contract? Dan vergeten veel mensen dat de algemene voorwaarden in een apart document staan en dat er nadrukkelijk in het contract moet worden vermeld dat de algemene voorwaarden deel uitmaken van het contract en van toepassing zijn.

Werken zonder contract

Ook als er geen contract is, kunt u opdrachten voor iemand uitvoeren. Maak zo veel mondelinge afspraken als u wilt en ga lekker aan de slag. Zo lang beide partijen tevreden zijn, is er niets aan de hand. U doet uw werk goed, de ander betaalt netjes en iedereen is blij.

Algemene voorwaarden ter hand stellen en kennis nemen

Maar wat als de een niet meer tevreden is met wat de ander doet? Als uw opdrachtgever ineens niet meer betaalt, bijvoorbeeld.

U zegt: ‘O, maar ik heb algemene voorwaarden.’
De ander zegt: ‘Joh, daar weet ik niets van.’

Uw algemene voorwaarden zijn misschien wel van toepassing verklaard in alle mondelinge afspraken die er zijn gemaakt, maar de vraag is of ze ook geldig zijn. Wist u dat er een verschil is tussen van toepassing zijn en geldig zijn? Het eerste is niet zo ingewikkeld.

U zegt: ‘De algemene voorwaarden zijn van toepassing’, de ander tekent de overeenkomst en de algemene voorwaarden zijn inderdaad van toepassing. Willen ze echt geldig zijn en dus doorwerken in de overeenkomst (en wilt u zich erop kunnen beroepen), dan moet u aantonen dat u ze ter hand hebt gesteld aan de wederpartij. In gewoon Nederlands: u moet bewijzen dat de ander de algemene voorwaarden heeft ontvangen en dat hij ze heeft kunnen bestuderen.

Het is een hele procedure om dat goed te doen. Aan de andere kant is het, als je het kunstje eenmaal kent, ook weer geen hogere wiskunde. Doet u het niet goed, dan kan het zijn dat uw algemene voorwaarden niet geldig worden verklaard. Komt u daar ook pas achter als er herrie is?